Mag ik mijn studiekosten aftrekken voor een opleiding voor mijn werk?

Ja, dat mag. Maar er zijn wel voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering
    je hebt dus geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO.
  • de studie of opleiding is voor uw (toekomstig) beroep en is een leertraject
    Dat laatste betekent dat u kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.

Je mag alleen de noodzakelijke kosten aftrekken. Denk aan:

  • collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
  • leermiddelen die u van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software

Heb je een fiscale partner? Dan mag je ook zijn studiekosten aftrekken.

Tot slot, je mag maximaal € 15.000 per jaar aftrekken. Ben je jonger dan 30 en zit je in de ‘standaardstudieperiode’? Dan is er geen maximum. De standaardstudieperiode is een periode van niet meer dan 5 jaar waarin je vooral studeert en geen volledige baan kunt hebben. Deze regeling geldt tot 1 januari 2022. Daarna zal een nieuwe wetgeving van kracht worden. Voor uitgebreide informatie zie link: belastingdienst.nl

Waarom ons instituut geen vrijstelling van btw?

De reden dat de Register post hbo opleiding van Annet Brinkhuis Opleidingen geen vrijstelling heeft voor btw is de volgende:

Bij de start van de onderneming 20 jaar geleden is, om fiscaal/economische redenen, de verplichting opgelegd om over alle aangeboden activiteiten btw in rekening te brengen. Ons instituut is niet louter een onderwijsinstelling die alleen opleidingen en cursussen aanbiedt maar ook een adviesbureau voor loopbaan-en persoonlijke ontwikkeling. Eenmaal gekozen voor deze variant is het onmogelijk dit weer terug te draaien. Btw is voor zelfstandig ondernemers fiscaal aftrekbaar.

Is er een online versie voor de Beroepenschatkist beschikbaar?

Nu er online veel gesprekken plaatsvinden door coaches, is er vraag naar een online variant van de Beroepenschatkist. Er wordt hard gewerkt aan een online web versie, de aankondiging dat deze beschikbaar is zal in de nieuwsbrief worden vermeld.

Hoe kom ik aan de link voor de online training voor het gebruik van de Beroepenschatkist?

Als je een Beroepenschatkist aanschaft krijg je automatisch een link voor de onlinetraining. Je kunt ook een contact formulier invullen en een verzoek doen om de link toe te sturen.

Doet Annet ook individuele loopbaancoaching?

Ja, je kunt een vrijblijvend intake gesprek plannen via Joke Geenen: 035-6922881. Tijdens dit gesprek zal Annet samen met jou vaststellen wat je vraag is en welk traject het beste past. Er is soms een wachtlijst.