Mag ik mijn studiekosten fiscaal aftrekken voor een opleiding voor mijn werk? Hoe gaat het met het STAP-budget?

Voor particulieren kan dat niet meer sinds het ingaan van de nieuwe subsidieregeling STAP-budget welke per 1 januari 2022 van kracht is. 

Het is ons  gebleken dat toewijzing van het STAP-budget in het afgelopen jaar 2022 een tombola is. De kans dat aanvragen gehonoreerd worden is klein omdat het periodieke STAP-budget na één dag al overschreden is. Dit probleem is ook in de landelijke pers beschreven en momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de gang van zaken. Vooralsnog hebben wij besloten om onze opleidingen niet te registreren in het STAP-budget register.

Voor ondernemers en bedrijven blijft de mogelijkheid bestaan voor fiscale aftrek van studiekosten, raadpleeg hiervoor onderstaande link:

Waarom hanteert ons instituut geen vrijstelling van btw?

De reden dat de opleidingen en andere items van Annet Brinkhuis Opleidingen geen vrijstelling heeft voor btw is de volgende:

Bij de start van de onderneming 20 jaar geleden is, om fiscaal/economische redenen, de verplichting opgelegd om over alle aangeboden activiteiten btw in rekening te brengen. Ons instituut is niet louter een onderwijsinstelling die alleen opleidingen en cursussen aanbiedt maar ook een adviesbureau voor loopbaan-en persoonlijke ontwikkeling. Eenmaal gekozen voor deze variant is het onmogelijk dit weer terug te draaien. Btw is voor zelfstandig ondernemers fiscaal aftrekbaar.

Is er een online versie voor de Beroepenschatkist beschikbaar?

Nu er veel gesprekken online plaatsvinden door coaches, is vaak vraag naar een online variant van de Beroepenschatkist.

We zijn aanvankelijk gestart met een ontwerp  van een online web versie, de corona periode heeft jammer genoeg de ontwikkeling fors vertraagd en we hebben daardoor meer tijd gekregen om, via  onderzoek en ervaringen van loopbaanprofessionals,  na te gaan wat de toegevoegde waarde van een online Beroepenschatkist zou kunnen zijn. Er zijn veel online beroepskeuzetesten beschikbaar. Vele cliënten die bij ons aankloppen voor advies hebben deze online testen al doorlopen maar blijken toch onvoldoende handvatten te krijgen om verder te kunnen gaan met hun beroepskeuze en persoonlijke ontwikkeling.

Het blijkt overduidelijk dat ‘live’ gebruik van de Beroepenschatkist een veel breder perspectief ontvouwt voor de cliënt en coach, waardoor er nagenoeg zonder uitzondering in slechts enkele gesprekken duidelijk wordt in welke richting de cliënt zijn/haar keuze maakt. Dit heeft mogelijk te maken met het simultane verbale en non-verbale contact tussen cliënt en coach wat in een online gesprek een stuk minder  zichtbaar en hoorbaar is in vergelijking met een person to person gesprek.
Quote uit wetenschappelijk onderzoek:
‘Face-to-face interaction is essential for greater clarity and understanding than online training.
This is because seeing one another allows us to pick up on nonverbal cues and body language. And because a lot of communication is nonverbal, being able to see each other helps us understand each other better’.

Om bovenstaande redenen hebben we besloten om geen online versie van de Beroepenschatkist uit te brengen.

 

 

Kan ik , na het volgen van de complete Masterclass Integratieve Loopbaancoaching, me laten registreren bij de NOLOC?

Ja, de officiële voorwaarden om geregistreerd te worden als Loopbaanprofessional zijn als volgt:

  • een afgeronde hbo bachelor opleiding (NLQF-6) op het gebied van mens en organisatie
  • 1.200 uur specifieke beroepservaring als loopbaanprofessional.
  • een afgerond portfolio waaruit blijkt dat je een begeleidingstraject in de vingers hebt en je kennis en competenties ook in de praktijk kunt toepassen.

Link Noloc:  https://www.noloc.nl/register-loopbaanprofessional