De themacolleges zijn gericht op verdere professionalisering van het (loopbaan) coachvak. Ieder themacollege is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen en theorieën uit de wetenschap en combineert deze met de praktische toepassingsmogelijkheden inloopbaancoaching.

Bij het volgen van alle themacolleges wordt bij afronding hiervan het certificaat Masterclass Loopbaancoaching uitgereikt. Je kunt ook inschrijven per themacollege.

De themacolleges 2022-2023 vinden plaats op woensdagen van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch.

Kosten: Per themacollege € 375,00.  Alle zes themacolleges € 2250,00 excl. 21% btw, inclusief lunch.
Locatie: Brink 29, Laren

Marc L Savickas PhD, is psycholoog, professor en wereldvermaard expert op het gebied van loopbaancoaching. Hij ontwikkelde de narratieve counseling methode Career Story Interview om cliënten te helpen hun werk aan te passen aan hun leven, in plaats van zichzelf aan te passen aan hun baan. Deze methode beschouwt het leven van een cliënt als een ‘roman die wordt geschreven’ en benadrukt de zich steeds herhalende thema’s die onthullen hoe de cliënt werk gebruikt om verder te komen met zijn of haar levensprojecten.

Het Career Story Interview is een effectieve methode om te gebruiken bij korte loopbaantrajecten. Tijdens dit themacollege maak je kennis met de theorie en leer je om deze methode zelf toe te passen.

Trainer: Annet Brinkhuis

De fabel Animal School, in 1940 geschreven door onderwijzer George Reavis, is een bekende allegorie op het schoolsysteem waarin wordt uitgegaan van een vast lespakket en geen rekening wordt gehouden met ieders persoonlijke kwaliteiten.

Zo moet de eend leren hardlopen en de eekhoorn hard ploeteren om het zwemmen onder de knie te krijgen. Het verhaal bevat niet alleen belangrijke lessen voor het onderwijs aan kinderen maar biedt ook een leidraad voor persoonlijke en professionele ontwikkeling als we de schoolbanken allang zijn ontgroeid. Hoe kun je je krachten optimaal ontwikkelen?

Annet Brinkhuis ontwikkelde een methode die helpt om blokkades te overwinnen en terug te komen bij de oorspronkelijke talenten en drijfveren. Ze beschreef ze in het boek De eekhoorn die in de boom klimt. Tijdens dit themacollege maak je niet alleen kennis met de theorie maar krijg je ook een praktisch kijkje in haar gereedschapskist. Welke methodes of oplossingen zijn er om het thema inzichtelijk te maken? En hoe herken je de diverse levensthema’s die loopbaankeuzes en – ontwikkeling kunnen verstoren. Je leert tools om je cliënt vrijer te laten omgaan met deze patronen.

Trainer: Annet Brinkhuis

Millner en Rollnick ontwikkelden Motiverende Gespreksvoering om betere resultaten te verkrijgen op terreinen waar verandering niet eenvoudig is. Het is een op interactie gerichte gespreksmethode waarvan inmiddels is aangetoond dat deze zeer succesvol is. De afgelopen 15 jaar heeft deze methode stormachtig haar intrede gedaan op tal van werkvelden zoals ook loopbaancoaching. De motivering van cliënten en het verminderen van weerstand zijn de centrale thema’s. Motivatie en weerstand zien Millner en Rollnick niet zozeer als eigenschappen van de cliënt maar als een afgeleide van de interactie tussen cliënt en coach.

Een Evidence based gespreksmethode die zeer behulpzaam is voor coaches met cliënten die moeite hebben met veranderen.

Trainer: Alex Vaassen

De Millenials bezien t.o.v. andere generaties. Wat betekent dit voor de benadering door de coach. Wat helpt, wat niet? De inleiding van dit themacollege wordt gegeven door Rosa Surachno, auteur van het boek Generatie Ei. Rosa die net als vele anderen overspannen raakte door haar drukke bestaan, dook in dit onderwerp en zocht uit waarom deze generatie zoveel last heeft van hoge verwachtingen en prestatiedruk en bovenal waarom deze generatie zichzelf zo weinig ruimte geeft om fouten te maken. Praktische tips voor loopbaanprofessionals en generatiegenoten.

Trainers: Rosa Surachno en Annet Brinkhuis

Iedereen herkent de Innerlijke Criticus. Hij fluistert, jammert, scheldt en houdt ons eronder. Hij beïnvloedt onze gedachten en gedrag en weerhoudt ons ervan om actie te ondernemen. Hij denkt dat hij ons beschermt tegen afkeuring, pijn of eenzaamheid, maar deze innerlijke kritische stem is de bron van schaamte, zorgen en gebrek aan eigenwaarde. Dit heeft een destructieve invloed op ons functioneren in relaties en op ons werk.

De psychologen Hal en Sidra Stone zijn de bedenkers van Voice Dialogue. Deze methode verandert de Innerlijke Criticus van een meedogenloze tegenstander in een bondgenoot met wie je vruchtbaar kunt samenwerken.

In dit themacollege gaan we op basis van de theorie van de Voice Dialogue aan de slag met een visueel werkmodel. Een waardevolle aanvulling op je kennis en kunde als loopbaancoach. waar de cliënt alle aspecten rondom zijn dilemma leert kennen en tenslotte tot een besluit kan komen.

Trainer: Annet Brinkhuis

De Zwitserse psychiater en grondlegger van de psychotherapie Carl Jung is wellicht nog het meest bekend geworden door zijn typologie. In zijn boek Psychologische typen uit 1921 werkte hij vier basistypen van de menselijke persoonlijkheid uit. De theorie en toepassing van zijn psychologische typen, is nu 100 jaar later bij loopbaanvragen nog steeds verrassend effectief.

De kern van zijn psychologische typologie gaat niet uit van wie je bent, maar van hoe je naar de wereld kijkt en hoe je daarop reageert. Als je dit inzicht hebt – een soort recept van jezelf – biedt dit aanknopingspunten om jezelf en anderen beter te begrijpen en te accepteren. Het kan ook helpen om je leven en werk richting te geven.

Er zijn veel persoonlijkheidstesten gebaseerd op Jungs werk. Ironisch genoeg, want hij was zelf geen voorstander van testen. Hij was van mening dat de psychologische typen alleen door middel van een gesprek met de cliënt naar boven konden komen. Alleen de mens zelf is in staat om te bepalen in welke typen hij zich herkent.
In dit themacollege maak je kennis met het gedachtegoed van Jung en ga je kijken naar je eigen type. Een feest van herkenning.

Trainer: Annet Brinkhuis

Bernadette Engel

Masterclass loopbaancoaching

De masteropleiding tot Loopbaanprofessional heeft mij inspiratie en nieuwe inzichten vanuit verschillende invalshoeken gegeven voor de begeleiding van mijn cliënten met name de verbinding van inzichten bij burn-out, maar heeft mij ook persoonlijke ontwikkeling gebracht.

Caroline van Gelder

Masterclass loopbaancoaching

Wederom een hele mooie ontdekkingstocht. De kracht ligt hem in de puurheid, eenvoud van de methoden. Bewustwording en geen stempel drukken op je klant. Ook de onderwerpen uit de opleiding Loopbaancoach die terugkwamen waren geen herhaling (waar ik eerst huiverig voor was) maar verfrissend! Dank.

Kees Koek

Studiekeuzecoach

Op een inspirerende wijze heb ik een nieuwe methodiek geleerd en nieuwe inzichten verkregen die ik in de begeleiding van jongeren met veel plezier ga toepassen!

Gerben Berm

Post Hbo-opleiding loopbaancoaching

Ik heb lang nagedacht over welke opleiding ik wilde gaan doen ter verrijking van mijn kennis. Dit resulteerde in de keuze voor deze opleiding. Achteraf gezien een geweldige keuze voor mij! Annet is met veel bezieling betrokken. Dit is prettig en zorgt voor een goede sfeer. De opleiding zit goed in elkaar. Het luisteren naar de praktijkvoorbeelden van Annet tijdens de lessen is super en enorm leerzaam. Positief is dat je altijd inbreng mag geven om iets aan te geven of iets te veranderen voor de groep.

Ad Leenders

Post Hbo-opleiding loopbaancoaching

Dit was de allerleukste opleiding die ik ooit heb gedaan! Het vakgebied spreekt me erg aan en de opleiding zorgt ervoor dat je er een heel stuk beter in wordt. Elke keer een feestje om naar Laren te mogen afreizen! De docenten zijn stuk voor stuk kanjers. Niet alleen op inhoud sterk, maar ook nog eens mensen die het verhaal boeiend kunnen vertellen. En allemaal mensen met passie. De opleiding wordt goed verzorgd, locatie is prima en de communicatie uitstekend. Verwachtingen worden vooraf goed gemanaged.

Sara Surachno

Masterclass loopbaancoaching

Nieuwe inzichten en instrumenten waarmee ik bevlogen aan de slag kan! Heerlijk!

Annemarie Wijnbergen

Masterclass loopbaancoaching

Veel inspiratie en voeding voor de ziel, dank Annet.

Danielle Glasbeek

Masterclass loopbaancoaching

Zeer prikkelend, inspirerend en aanvullend instrumentarium op mijn loopbaancoach-toolkit.